Wat ik zo schoon vind aan het maken van een kruidenazijn is dat azijn mineralen en vitamines aan kruiden onttrekt. In dit geval o.a. flink wat vitamine C uit de rozenbottels. Bijna alle kruiden kan je aan een azijn toevoegen. Zo “vang” je de geneeskracht van een kruid en geef je een salade smaak en gezondheid. Ik gebruik graag appelazijn. Appelazijn helpt de spijsvertering, is gezond voor de darmflora en voor het immuunsysteem. Dit recept bevat kruiden en specerijen die weerstand verhogend, virus remmend en verwarmend werken. Een gezonde smaakmaker voor de winter. Een theelepel in een glas water geeft een heerlijk drankje. Een klein glaasje bij het eten helpt de vertering.
Ingrediënten
De bereiding is simpel. Leg alles in een glazen bokaal en overgiet het met de azijn. Zorg ervoor dat alles onder de azijn verdwijnt anders heb je kans op schimmelvorming. Sluit de pot af met een deksel of een lapje stof met elastiek. Gebruik liever geen metalen deksel. Dat is niet gezond voor de azijn. Laat dit 5 weken (uit de zon en bij kamertemperatuur) trekken. Daarna leg je in een vergiet een doek en giet je de azijn erdoorheen. Schenk de azijn daarna in een schone fles. Breng een etiket aan waarop je de datum van de bereiding noteert en vermeld de ingrediënten.
Deze recepten komen uit het boek "Élixirs & boissons retrouvés van Gilbert Fabiani" . Vergeef me de hoeveelheid suiker. De Fransen houden van zoet. Maar, ze drinken maar 'un petit verre.'
Liqueur de cynorhodons
Avec 1 Kg de baies, un litre d’eau de vie, 250 à 300 grammes de sucre et ½ litre d'eau. Écraser les baies pour les faire macérer dans l’eau de vie pendant 20 jours. Filtrer, ajouter le sirop obtenu en faisant fondre le sucre dans l’eau, bien mélanger et filtrer encore pour éliminer tous les petits poils contenus dans les baies. Mettre en bouteilles et laisser viellir au frais plusieurs mois avant la dégustation.
Rozenbottel likeur
Je hebt 1 kg bottels, een liter cognac, 250 tot 300 gram suiker en ½ liter water nodig. Plet de bessen en laat ze 20 dagen in de cognac weken. Zeef, voeg de siroop toe die is verkregen door de suiker in het water te smelten, meng goed en filtreer opnieuw om alle kleine haartjes en pitjes uit de bessen te verwijderen. Doe de likeur in flessen en laat enkele maanden rijpen in de koelkast alvorens te proeven.
Vin d’eglantier à l’ancienne
Avec 1 kg de baies, 2 litre d’eau et 1 kg de sucre. Écraser les baies pour les recouvrir avec le sucre et l’eau, laisser macérer pendant 6 mois au frais en remuant souvant surtout au début. Filtrer et mettre en bouteilles. Conserver au frais.
Ouderwetse rozenbottelwijn
Met 1 kg bessen, 2 liter water en 1 kg suiker. Plet de bessen om ze te bedekken met de suiker en het water,. Laat ze 6 maanden in de koelkast macereren en roer regelmatig,. Vooral in het begin. Filter en schenk het over in flessen. Koel bewaren.
Églantine
Avec 1 kg de baies bien mûres, cueillies après les gelées, 1 litre d’alcool à 90˚, 500 à 750 grammes de sucre et un litre d’eau. Faire macérer les baies écrasées dans l’alcool pendant 15 à 20 jours. Filtrer, ajouter le sirop, laisser faire 2 ou 3 jours por filtrer à nouveau et mettre en bouteilles pour laisser encore vieillir au frais 4 à 5 mois avant une dégustation très appréciée en hiver par exemple.
Eglantine
Met 1 kg rijpe bessen, geplukt na vorst, 1 liter 90˚ alcohol, 500 tot 750 gram suiker en een liter water. Macereer de geplette bessen gedurende 15 tot 20 dagen in alcohol. Filtreer, voeg de siroop toe, laat 2 of 3 dagen staan om daarna opnieuw te filteren . Giet daarna de drank in flesjes en laat deze 4 tot 5 maanden in de koelkast trijpen. Dit is een heel populair winterdrankje.