Veel mensen gebruiken chemische maagbeschermers/maagzuurremmers. Als je een geïrriteerde maagwand hebt of ontstekingen en/of zweren in de maag & darmen dan kan maagzuur de maag en slokdarmflink flink irriteren of pijn doen. Als je veel last hebt van reflux (opstotend maagzuur) dan kan je slokdarm branderig, pijnlijk aanvoelen. De oorzaken die hieraan ten grondslag liggen zijn heel divers. Daar ga ik nu niet verder op in. Want wat ik met jullie wil delen is dat er natuurlijke en plantaardige maagbeschermers zijn die fantastisch, geneeskrachtig werk verrichten! Deze plantaardige maagbeschermers zijn meer dan de moeite waard om uit te proberen voordat je met chemische maagzuurremmers/beschermers begint.
SLIJMSTOFFEN! In deze vijf kruiden zitten veel slijmstoffen. Dat zijn inhoudstoffen van planten die een gel vormen als ze in contact komen met grote hoeveelheden water. Het geneeskrachtige vermogen van deze plantengel is verzachten, beschermen en verkoelen. Bij inname laten ze een plakkend slijmlaagje achter op de slijmvliezen van maag en darmen. Omdat deze plantaardige slijmlaag niet snel verteerd, kunnen ze lange tijd de geïrriteerde slijmvliezen van maag en darm verzachten en BESCHERMEN! Slijmstoffen zijn vooral oplosbaar in koud/lauw water. Voeg je deze planten toe aan heet water of alcohol, dan verliezen ze hun verzachtende en geneeskrachtige werking. Want de slijmstoffen gaan ‘stuk’ in alcohol en bij verhitting. Dus een warme tisane of tinctuur van deze planten om de slijmstoffen te gebruiken is grote onzin. (Onzin die soms in een flesje of pakje wordt verkocht). Er zijn nog meer kruiden die grote hoeveelheden slijmstoffen bevatten. De bloesem van gewone vlier, lindebloesem, lijnzaad, toortsbloemen, smalle weegbree en fenegriek zijn een aantal voorbeelden. Slijmstoffen kunnen ook worden toegepast bij obstipatie, pijnlijke keel, droge hoest en het verlagen van cholesterol. Raadpleeg eerst een kruidenkundige, voor de juiste dosering & toepassing als je deze kruiden wilt gebruiken. Wil je meer weten over inhoudstoffen en de geneeskracht van planten? Kom dan naar het kruidenatelier voor een meerdaagse cursus of workshop. Daar is genoeg te ontdekken over leven met de natuur, haar seizoenen en planten.
ECHTE KAMILLE (matricaria recutita). Plantendelen: DE BLOEMHOOFDJES
ECHTE HEEMST WORTEL (Althaea officinalis). Plantendelen: DE GEDROOGDE WORTEL
GROOT KAASJESKRUID (Malva Sylvestris). Plantendelen: BLOEMEN EN BLAADJES
ZOETHOUT ( Glycyrrhiza glabra) Plantendelen: GEDROOGDE WORTEL
Zoethoutwortel gaat ook nog eens ontstekingen tegen van het maag en darm slijmvlies èn in dat geval werkt het kruid ook pijnstillend.
Zoethout zorgt voor een sterke maag en geeft kracht aan de spijsvertering.
Gebruik ontschorste zoethout bij oedeem, problemen met de nieren, hartziekten, diabetici, hoge bloeddruk.
Niet langer dan zes weken gebruiken!
Laat zoethout uit het onderstaande recept weg als je zwanger bent, problemen hebt met de galblaas, en actieve bloedingen in de maag hebt of had.
Geen zoethout gebruiken bij aandoeningen die met hormonen te maken hebben.
Zoethout kan je het beste in een glazen pot of papieren zak bewaren.
RODE IEP (SLIPPERY ELM) (Ulmus Rubra). PLANTENDEEL: SPINT =het binnenste gedeelte van de schors). Zeer veilig kruid!
Gebruikte bronnen: Groot handboek geneeskrachtige planten, Dr. Geert Verhelst, Een praktisch kruidenboek, Jan Dries, De las Plantas Medicinales - Penlope Ody-. Rosalee de la Foret. Alchemu of Herbs
Elin Meijnen (maandag, 03 februari 2025 14:47)
Ik ben groot fan van de rode iep! Maar ook het maceraat met heemstwortel is heerlijk verzachtend.
Nadine (zondag, 26 januari 2025 22:58)
Zo hé! Ik wou dat ik dit eerder had geweten! Dank voor deze uitgebreide informatie Nataschja.