Voor deze cursus heb je de kennis en kunde van de basiscursus nodig*. Het hoeft niet zo te zijn dat je bij mij een basiscursus hebt gevolgd. Misschien heb je elders een cursus gevolgd of heb je via boeken of in de praktijk al veel kennis opgedaan. De bereidingen die je in de basiscursus hebt leren maken, vormen de basis van de bereidingen van deze cursus. Ook de kruidenkennis gaan we in deze cursus uitdiepen en in een persoonlijk behandelplan handen en voeten geven. *(Hier lees je wat die vaardigheden zijn).
Tijdens deze vijf dagen verdiepen we ons (meer met je zintuigen dan met je hoofd) in de geneeskrachtige inhoudsstoffen van kruiden. Die kennis is als een poort naar de wondere wereld van de geneeskrachtige planten. Je ontdekt wat deze stoffen voor de plant zelf betekenen en hoe je deze stoffen op de juiste manier kunt extraheren en op wat hun geneeskrachtige toepassing is.
De kruidenbereidingen/natuurlijke remedies in deze cursus zijn wat complexer om te maken dan de bereidingen uit de basiscursussen. In de gevorderde cursus leer ik je -stap voor stap- hoe je o.a. een gel een kruidencrème, alcoholvrije tinctuur, zalf & balsem met een tinctuur kunt maken. Een paar voorbeelden zijn een arnica-balsem, propolis-honingzalf, aloë vera-gel, sport-gel, smeewortel-gel, vijf- kruidencrème etc.
In deze cursus behandelen we ook kruiden die niet in de natuur om ons heen groeien. Het zijn de krachtpatsers (Arnica, Basilicum, Alsem, Ashwagandha, Aloë vera etc.) waarvan de geneeskrachtige werking wetenschappelijk is aangetoond, die hun dienst echt hebben bewezen. Daarom wil ik ze in deze cursus uitlichten. Enkele van deze planten kan je zelf telen in de tuin, een kas of in potten. Daar vertel ik je ook over. Voor een aantal van deze 'exoten' geef ik je ook een inheems alternatief.
Je brengt je eigen gezondheid in kaart. Je maakt voor jezelf een plan om een jaar lang met de kruiden te leven. Preventief, als ondersteuning voor je eigen gezondheid. De natuurkwaliteiten komen aan bod en de invloed van de vier seizoenen. We bespreken je wensen betreffende je welzijn, je zoekt de bijpassende kruiden en bedenkt de daarbij horende bereidingen. Zo geef je jouw kruidenwijsheid handen en voeten!
We behandelen de vier natuurkwaliteiten: koud-warm-vochtig-droog van kruiden. Kruiden hebben een bepaald effect op ons lichaam. Planten kunnen je lichaam verwarmen maar ook koelen. Bij lichamelijk ongemak als een droge huid met barstjes, passen planten die een vochtige kwaliteit hebben. En bij een hitte klacht als bijvoorbeeld een ontsteking of verbranding past een plant met een verkoelende kwaliteit. Ook de smaken: zout, zuur, zoet en bitter van planten kunnen hierin bepalend zijn. Door de planten met al je zintuigen te ontdekken en te beleven in hun natuurlijke habitat kom je veel te weten over hun kwaliteiten en toepassing. We gaan die dag op avontuur, de natuur in. Deze manier van planten ontdekken zal je doen verwonderen en zal je niet meer vergeten.